Daha iyi bir deneyim için lütfen tarayıcınızı Chrome, FIREFOX, Opera veya Internet Explorer 'a değiştirin.
Etkili Yetki Verebilmenin 3 Püf Noktası

Etkili Yetki Verebilmenin 3 Püf Noktası

Yetkilendirmenin hem liderler hem de çalışanlar için birçok faydası var, ancak bazen yetki verme konusu bazı yöneticiler için daha zorlu olabiliyor. Peki, çalışanlara daha etkili yetki verebilmek için nelere dikkat etmek gerekiyor?

Yetkilendirme; liderlerin iş yüklerini yönetmelerini ve üretkenliği en üst düzeye çıkarmalarını sağlarken, çalışanların becerilerini geliştirmelerine de yardımcı olur. “Yetkilendirme” etkili bir şekilde yapıldığında, iyi performans gösteren çalışanlar daha doğru belirlenebilir ve bu da profesyonel gelişim için oldukça önemlidir.

Yetkilendirmenin faydaları açık olsa da aslında yetkilendirme her zaman için yapılması kolay bir şey değildir. Ekibiniz içerisindeki yetkilendirme sürecini etkili bir şekilde yapabilmeniz için işte, öneriler!

Kontrolü bırakmaktan korkmayın

Bazen en büyük zorluk, kontrolü bırakamamaktır, ancak unutulmamalı ki her şeyi kendi başınıza yapmanız mümkün değildir. Bu duygudan kurtulmak için yetki vermemenize neyin sebep olduğunu belirleyin. Başkasının çalışmasının ortalamanın altında olacağı korkusu mu? İşin son teslim tarihine yetiştirilemeyeceğini düşünmeniz mi?

Yetki verme konusunda endişeleriniz varsa, küçük görevler atayarak işe başlayabilirsiniz. Küçük, düşük riskli görevleri devredin; daha sonra daha büyük bir iş için aynı şeyi yapın. Sonunda, yetkilendirme daha az stresli ve daha rutin bir hâl alacaktır.

Stratejik olun

Görev için doğru kişiyi seçmek önemlidir. Görev için doğru olan ve işi yardım almadan yapabilecek bir kişi seçmeniz gerekir. Burada unutmamanız gereken şey birisinin bu kabiliyete sahip olmasının o anda müsait olacağı anlamına gelmeyeceği… Bu yüzden ikisi arasında bir denge bulmak önemli.

Beklentileri belirleyin

İnsanlara sadece görevler vermek yeterli değildir. Neyi başarmalarını istediğinizi de açıkça belirtmelisiniz. Nihai sonucu ve tamamlanması gereken zaman dilimini belirleyerek, görevin başarılı bir şekilde tamamlanması yönündeki beklentilerinizi dile getirin.

Küçük görevler için belirli bir bitiş tarihi ayarlayın ve görevin süresi dolmadan en az bir kez kontrol edin. Daha uzun vadeli projeler için bir dizi hedef belirleyin ve son tarihe kadar uzanan rutin bir kontrol çizelgesi oluşturun.

yorumunuzu paylaşın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Yorumlar